sâmbătă, 4 aprilie 2015

Conferinţa naţională de istorie Fragmente din trecut. Tinerii cercetători şi istoria



                                                       de Marian Suciu


Conferinţa naţională de istorie Fragmente din trecut. Tinerii cercetători şi istoria, desfăşurată între 27-29 martie 2015 la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ne-a oferit şansa de a descoperi părţi mai puţin cunoscute din istoria omenirii, prin intermediul prezentărilor susţinute.

Astfel, de-a lungul a două zile de conferinţă nu am făcut altceva decât să întreprindem o călătorie imaginară pe teritoriul unor societăţi, mai îndepărtate sau mai apropiate de noi din punct de vedere temporal şi spaţial, prin intermediul studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor de la 12 universităţi şi institute. 

În timp ce unii dintre aceştia ne-au ghidat prin spaţii şi societăţi exotice din Asia, Africa şi America, prin intermediul lucrărilor prezentate, alţi ne-au îndemnat să privim cu atenţie unele aspecte culturale, sociale şi istorice din Europa, în general, şi din România, în mod special, pe care nu le-am prea observat sau cărora le-am dat prea puţină importanţă. 

De asemenea, profesorii moderatori şi auditoriul au avut o contribuţie importantă în desfăşurarea acestei călătorii imaginare, deoarece l-au însoţit pe prezentator în demersul său introductiv şi apoi l-au încurajat, prin intermediul întrebărilor, să explice mai pe larg anumite aspecte mai puţin discutate de-a lungul prezentării. 

Nu în ultimul rând, considerăm că voluntarii au jucat şi ei un rol foarte important în cadrul acestei conferinţe, datorită faptului că suportul lor organizatoric a facilitat o desfăşurare optimă a acestor drumeţii istorice. 

Însă este cert că fără iniţiativa organizatorilor şi fără suportul instituţional al Universităţii Babeş-Bolyai, în general, şi al Facultăţii de Istorie şi Filozofie, în special, nu am fi avut şansa de a pătrunde în cotloanele neştiute ale istoriei. De aceea, le mulţumim organizatorilor pentru această şansă de a împărăşi şi descoperi o nouă perspectivă asupra istoriei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu