marți, 10 martie 2015

Şcoala de vară ‘’Eric Voegelin’’

Primul proiect al  Asociaţiei Culturale Eric Voegelin este o Şcoală de vară.




















Acesta este un proiect  destinat pe de o parte studenţilor şi pe de altă parte elevilor preocupaţi de istorie, filosofie, drept, relaţii internaţionale şi politologie. Şcoala este organizată într-un spaţiu ideal studiului disciplinelor menţionate şi în speţă studiului operei lui Eric Voegelin. Locaţia aleasa este oraşul Vatra Dornei, aflat în inima Carpaţilor Orientali, într-un cadru natural cu mult spaţiu verde şi aer curat.


Cursurile se desfăşoară în două perioade. Prima parte este destinată elevilor, în timpul verii, luna august, iar a doua parte este destinată studenţilor, în timpul iernii, luna februarie.


În curând vom publica şi programul precum şi modalitatea de înscriere. Cursurile şcolii sunt gratuite - cazare, mâncare, transport - iar ele se desfăşoară pe parcursul a zece zile.

      Şcoala de vară este dedicată istoriei minorităţilor din România. Evenimnetul se va desfăşura în perioada lunii august în Bucovina. Dată fiind complexitatea acestei provincii istorice a României, 14 minorităţi naţionale în perioada interbelică, am ales ca loc de desfăşurare a activităţilor într-un loc unde poate fi combinată şcoală cu atmosfera de vacanţă într-o staţiune de munte celebră pentru diversitatea sa culturală, izvoarele termale şi aerul curat. Din aceste considerente locul ales este Vatra-Dornei.

 Cursurile şcolii de vară se vor desfăşura pe parcursul a zece zile. Organizatorii îşi doresc ca în fiecare zi să fie prezentată câte o minoritate naţională care a trăit sau mai trăieşte încă în Bucovina.


Abordarea subiectului se va realiza dintr-o perspectivă a istoriei contemporane, fără a exclude însă antropologia, etnografia, artele – în special cele vizuale – precum şi sociologia. Bucovina reprezintă o miniatură a ceea ce a fost cândva Imperiul Austro-Ungar precum şi o miniatură a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană. Diversitatea şi toleranţa etnică, religioasă şi culturală reprezintă unele dintre valorile de bază ale acestei provincii.


Principalele comunităţi/minorităţi care vor fi prezentate – desigur după comunitatea gazdă : românii - sunt germanii, evreii, slovacii, cehii, polonezii, maghiarii, lipovenii, grecii, armenii, italienii şi ukrainienii. Fiecare zi va începe cu un mic dejun specific bucătăriei tradiţionale fiecărei comunităţi, se va continua cu un seminar/workshop sau prezentarea unui film istoric după care vor urma discuţii. După masa de prânz specifică comunităţii căreia îi este dedicată ziua în cauză va urma o prelegere, o prezentare de carte, un seminar. Seara, după cina tradiţională vor fi prezentate filme istorice sau va fi interpretată o piesă de teatru – specifică teatrului german sau ukrainean sau român de la Cernăuţi din perioada interbelică – sau un ansamblu folcloric/muzical din comunitatea reprezentată va interpreta câteva piese de bază ale sale. 

                                 Echipa  Asociatiei Culturale Eric Voegelin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu