marți, 31 martie 2015

Rolul resurselor în dezvoltarea economică şi a democraţiei




de Alex Taflan

partea I

Eseul de faţă încearcă să răspundă la două întrebări. Mai întâi vom încerca să aflăm dacă posesia ori lipsa de resurse de către o ţară, reprezintă factorul principal în drumul către avuţie al unei naţiuni, respectiv elementul determinant pentru stagnare economică şi sărăcie. Iar mai apoi vom încerca să vedem în ce măsură evoluţia democraţiei este influenţată de posesia[1] de resurse (sau nu) de către naţiunile globului.
Îndrăznim a ne începe analiza prin afirmarea ideii că dezvoltarea economică a unei naţiuni, nu are nimic de-a face cu posesia de resurse naturale. Adică, un stat pentru a se dezvolta economic, nu trebuia să aibă variabila deţinerii unor resurse naturale. La fel, un stat care deţine resurse naturale, nu este stringent ca el să aibă un ritm de creştere şi dezvoltare economică. Bogăţia unei naţiuni nu depinde de existenţa unor resurse. După cum vom vedea mai încolo, există state cu resurse şi care rămân totuşi înapoiate economic, cât şi state fără reusrse şi avansate economic. Resursele economice pot reprezenta cel mult o variabila macroeconomică care să diferenţieze economiile cele mai competitive, şi aceasta dacă ele sunt valorififcate eficient, însă în niciun caz un element determinant. Vom prezenta în continuare argumentaţia ideilor de mai sus, printr-o analiză a unor diferite zone geografice.
Începem cu continentul african, care exprima poate cazul cel mai relevent. Conform profesorului George Ayittey[2], unul dintre cei mai însemnaţi economişti cu studii asupra Africii, problema sărăciei în Africa ţine de gradul de libertate sau mai bine spus de limitarea libertăţii politice şi economice. Ayittey susţine că, în pofida resurselor diverse şi în cantităţi mari ale Africii, cauzele pentru care Africa este săracă nu au nimic de-a face cu moştenirea colonială sau alte clişee ce ţin de politica externă. Adevăratele cauze ale sărăciei au de-a face cu centralizarea excesivă a puterii politice şi a economiei, ceea ce duce la ignorarea unei largi părţi din populaţie, la abuzuri sau la politici populiste. O mare parte a ţărilor africane, în loc să se concentreze pe politici economice interne, orientate către dezvoltare, în loc să promoveze comerţul liber între ele şi restul lumii, iar prin aceasta economiile lor să devină interdependente, au ales războiul ca preocupare politică constantă. Succesiunea la putere, prin mijloace nedemocratice, în Africa fiind  o cauză pregnantă a inconstanţei politice.[3]
Puterea guvernului a fost şi este adevărata cauză a sărăciei în Africa, nu doar intervenţionismul extrem al statului în economie sau războaiele abominabile declanşate pentru preluarea puterii, corupţia şi lipsirea indivizilor de drepturi şi libertăţi, dar şi confiscarea ajutorului extern de către elitele politice, pentru dezvoltarea economică, au determinat ca Africa să stagneze. De pildă Nigeria, o ţară foarte bogată în resurse şi cu un teren agricol fertil, care  în anii 80 avea o economie puternic reglementată, iar politic nu era democratizată încă. Începe să ia măsuri pentru reformă sugerate de IMF. Măsurile sunt abandonate însă pe la începutul anilor 90; în urma acestei acţiuni PIB per capita al Nigeriei ajunge de aproape opt ori mai mic decât în 1980, Nigeria  recuperând nivelul PIB per capita din 1980 abia în 2005[4]. Desigur astăzi Nigeria este unul dintre puţinele state africane cu adevărat pe o pantă a progresului social şi economic, însă aceasta abia după democratizarea – deşi încă fragilă – ţării şi implementarea unui sistem economic mai deschis.
Pe de altă parte, în Africa au fost ţări care au ales calea libertăţii politice şi economice. Astfel naţiuni precum Botswana, Mauritius sau Ghana au ales calea libertăţii economice şi a stabilităţii politice, ceea ce a dus ca în ultimii ani să aibă o creştere constantă a PIB per capita în ultimii ani, Botswana şi Mauritius având un PIB mai mare decât Nigeria, deşi nu au aceaaşi abundenţă de resurse[5]. În concluzie, în ceea ce priveşte Africa, libertatea politică şi economică sunt adevărata cauză a prosperităţii, este îndreptăţit că şi condiţiile climatice pot influenţa nivelul de bogăţie ori sărăcie al unei ţări, dar această variabilă nu este suficientă pentru a explica întreg fenomenul; şi după cum vom vedea la continentul asiatic, în unele părţi condiţiile climatice au fost la fel şi cu toate acestea rezultatele au fost altele.


[1] In termini juridici, posesia nu are aceiaşi semnificaţie cu proprietatea, însă în cazul de faţă prin posesie ne referim atât la dreptul de proprietate cat şi de posesie (folosinţă)
[2] Ayittey George, Why Africa is poor, ieas.unideb.hu/admin/file_6845.pdf

[3] Ibidem
[4] http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD
[5] Norberg Johan, În apărarea capitalismului global, Libertas Publishing, 2010, Bucureşti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu