sâmbătă, 7 martie 2015

Asociaţia Culturală Eric Voegelin
Un început de drum
Cititorul va înţelege din aceste rânduri că blogul de faţă nu este doar un blog dedicat lui Eric Voegelin şi domeniilor studiate şi cercetate de filosoful german ci şi un blog, un proiect al Asociaţiei Culturale Eric Voegelin. Ideea acestei asociaţii s-a născut la Cluj în iarna anilor 2013-2014 în cadrul unor discuţii pe holurile Facultăţii de Istorie şi Filososfie urmate de seri lungi tipice anilor de studenţie petrecute cu colegi din aceiaşi breaslă sau altele conexe. În practică toţi ucenici ai unui mare ideal, de a aduce societatea română mai aproape de societăţile occidentale, de cultura occidentală de ceea ce înseamnă statul de drept şi minimal. Ceea ce pare a fi în general doar discuţie pură, date find dimensiunile proiectului, s-a dovedit a fi un lucru concret un an mai târziu când grupul care a iniţiat totul există nu doar în teorie ci şi în practică, cu acte în regulă, înregistrate la tribunal şi cu o activitate aproape cotidiană însă îndreptată spre obiective ce depăşesc sfera cotidianului: cultura.
De ce un an? Deoarece din primăvara anului 2014 a început efectiv munca pentru strângerea resurselor financiare, pentru concretizarea unui cadru juridic în interiorul căruia se va desfasura toata activitatea - implicit un statut care să corespundă cu cerinţele legale conform legilor în vigoare din România - de asemenea a fost necesară găsirea unui sediu cât mai potrivit şi stabilirea punctelor de lucru. De asemenea s-a lucrat la ceea ce înseamnă definitivarea pe hârtie a unor proiecte pentru care să se obţină finanţare. A urmat promovarea pe diferite canale media - spre exemplu http://www.ericvoegelin.ro/ - şi implicit prelucrarea tuturor acestor materiale.
În final, la un an distanţă de la primele discuţii de la Cluj, Asociaţia Culturală Eric Voegelin se dovedeşte a fi un grup care există, el se află doar la început de drum,un drum foarte lung şi anevoios însă  odată ce a pornit nu se va mai întoarce. Opera integrală a lui Eric Voegelin redată/tradusă în limba romană este un alt ideal pe care grupul şi l-a propus şi pentru care are nevoie de mult timp, multă energie şi mai ales multe resurse financiare. Din cultură - din punct de vedere financiar - nimeni nu trăieşte, eventual doar supravieţuieşte. Din aceste considerente cei care se dedică acestui proiect au ca principali susţinători pasiunea lor, răbdarea, dârzenia, verticalitatea morală şi buna voinţă.
Pe 27-29 martie anul curent, Asociaţia Culturală Eric Voegelin participă la o sesiune de comunicări ştiinţifice la Facultatea de Istorie şi Filosofie, în Universitatea Baabes-Bolyai, Cluj-Napoca. Participarea se realizează în calitate de parter la evenimentul aflat deja la a V-a ediţie. De asemenea preşedintele asociaţiei va prezenta un material ce priveşte filosofia politică şi filosofia istoriei lui Eric Voegelin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu