joi, 12 februarie 2015

Va trimite Occidentul arme în Ukraina?




În anul 2015 Occidentul este pe puctul de a repeta o acţiune pe care a mai realizat-o cel puţin de la Primul Război Mondial până în prezent. În 1914-1916, conform discuţiilor dintre guvernul de la Bucureşti şi statele membre Antantei s-a convenit ca Franţa şi Marea Britanie să trimită prin Rusia armament în România pentru ca acesta să fie folosit împotriva armatelor germane. O bună parte din acel armament, adică marea sa parte a rămas pe drum în Rusia, nemaiajungand niciodată în România. La finele războiului Rusia semna o pace separată cu Germania şi  aşa numitele ''Puteri Centrale'' total în defavoarea occidentalilor (Pacea de la Brest Litovsk). În 1941, după declanşarea operaţiunii Barbarosa de către Germania împotriva URSS în cadrul celui de Al Doilea Război Mondial, occidentalii au decis că este necesar să susţină efortul de război al sovieticilor trimiţându-le acestora pe cale maritimă armament. Astfel, portul Murmansk a constituit un capăt de linie pentru foarte multe vapoare britanice şi americane, încărcate cu armament destinat luptei împotriva armatelor germane. În cele din urmă Germania a fost învinsă, însă nu doar de URSS ci şi de SUA, Franţa, Marea Britanie şi aliaţii acestora. Însă, URSS prin vocea lui Stalin s-a declarat învingătoare peste ceilalţi invingatori - primus inter pares - iar astfel la finele războiului apărea o falie între aceşti ''invingatori'' foşti aliaţi şi viitori inamici în timpul războiului rece.

SUA a continuat să susţină asemenea proiecte, spre exemplu livrarea de armament Afganistanului atacat de URSS. După ce talibanii din Afganistan i-au înfrânt practic pe sovietici, aceiaşi talibani s-au întors în timp împotriva vechilor aliaţi, aceleaşi SUA. Astfel la o distanţă de doar 10 ani, SUA începeau propriul lor război în Afganistan împotriva celor cărora le-au livrat arme. Acestea sunt doar cele mai cunoscute exemple. Ele pot urma o listă lungă de cazuri nefericite când armele occidentalilor s-au întors practic împotriva lor. Acum, în anul de graţie 2015 se discută din nou de susţinerea militară a unui stat fost comunist, fost sovietic care are un arsenal militar impresionant, însă care nu poate lupta singur împotriva Rusiei. În SUA şi în Uniunea Europeană se discuta despre livrarea de arme Ukrainei. Chiar în situaţia în care Ukraina nu ar avea deloc arme, se pune întrebarea cum vor fi aceste noi arme folosite şi mai ales cu ce costuri?

Înainte de a putea răspunde la o asemenea problemă putem trasa în linii mari contextul în care se află azi Ukraina. Este cât se poate de evident că statul ukrainean din 2015 nu mai este şi nu mai poate fi acelaşi cu cel din 2012, 2013 şi nici măcar 2014. După ce Ukraina a pierdut Crimea a pierdut şi ceea ce se numeşte suveranitate. Tot războiul ''civil'' din estul statului demonstrează faptul că statul nu se mai află în deplinătatea capacităţilor sale de a-şi exercita suveranitatea asupra propriului teritoriu dar şi în relaţiile internaţionale el având nevoie de ajutorul unor terzi în raporturile cu omniprezentul ''secundus'' în persona statului rus. Orice mişcare a făcut Ukraina în scurta sa istorie recentă a trebuit să ţină seama de doleanţele Rusiei. Marţi, 10 februarie 2015 o rachetă lansată din est loveşte oraşul Kramatorsk aflat la 50 de km de linia frontului (atenţie, inclusiv în mediile diplomatice şi în presa internaţională se discută de o linie a frontului!). Şapte persoane - civili - sunt ucişi pe loc. Nimeni nu răspunde actualmente pentru asta. În dreptul internaţional, cei care au trimis acesta rachetă în Kramatorsk ar trebui să răspundă pentru ceea ce se numeşte ''crime de razboi'' şi ''crime împotriva umanităţii.''



Cum vor evolua lucrurile în Estul Europei? După întâlnirea de la Minsc din 11 februarie între A. Merkel, F. Holade în calitate de reprezentanţi ei Uniunii Europene şi Poroschenko, pe de o parte şi Puţin pe de altă parte în calitate de rerezentanti ai statelor cobeligerante, nimeni nu a ajuns la nici o înţelegere - paşnică - care să pună capăt conflictului dintre Rusia şi Ukraina.

Marea dilemă este dacă se poate ajunge la o înţelegere diplomatică, amiabilă cu un partener de discuţii care consideră că dispariţia URSS a fost cea mai mare dramă a secolului XX. Dacă într-adevăr poae fi creată o asemenea ierarhie a ''dramelor'' secolului XX, oare unde ar ''clasa'' Vladimir Puţin problema Holocautului, a genocidului împotriva armenilor şi marile epurări staliniste din anii`30?


Emilian Dranca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu