duminică, 15 februarie 2015

Minsk 1, Minsk 2, Minsk 3? Minsk 4?





După acordurile de la Minsk din data de 11 fabruarie 2015, Europa aşteaptă să vadă dacă Rusia îşi va respecta promisunile sau nu. Atenţie! este cea de a doua rundă  a acordurilor desfăşurate la Minsk asupra situaţiei din Ukraina. Pentru a doua oară în capitala Belarusului se întâlnesc cancelarul german şi preşedintele Franţei în calitate de reprezentant ai Uniunii Europene, preşedintele Ukrainei şi preşedintele Rusiei.

Nimeni nu este atât de naiv încât să creadă că Rusia va respecta într-adevăr toate stipulaţiunile acorduui, care nu sunt decât 13 la număr, însă deloc puţini şi uşoare pentru actualul regim de la Kremlin. Simplul fapt că pentru a pune în vigoare prima stipulatiunie, spemnatarii au considerat că este necesar cel puţin un intervel de timp de 4 zile (11-15 februarie). Pentru ce? Pentru că părţile cobeligerante să înceteze focul. Patru zile! Însă să luăm toate stipulaţiunile în ordinea lor corectă.

1. Un armistiţiu complet în estul Ucrainei, ar intra teoretic în vigoare la ora 00:00, pe 15 februarie. Acest lucru se va vedea foarte  uşor dacă cele două părţi îl respectă. Orice foc de armă înseamnă încălcarea lui. Nu mai vorbim de victime...

2. Retragerea armelor grele. Aceasta este o cerinţă expresă a Rusiei, asupra căreia a insistat şi Vladimir Puţin în discursurile sale ulterioare semnării acordurilor Minsk 2. Părţile au convenit asupra unei linii de separare. Kievul urmează să-şi retragă artileria şi alte echipamente de pe linia de front, în timp ce rebelii vor face acest lucru de pe linia de front aşa cum era această în luna septembrie, înainte de avansările acestora în contraofensiva din luna ianuarie. Este clar faptul că aceşti ''rebeli'' nu dispun de armamentul de care dispune armate Ukrainei însă pot să se alimneteze oricând de peste frontiere. Linia frontului variază destul de mult de la o lună la alta.   Zona de siguranţă monitorizată de OSCE ar urma să aibă o întindere cuprinsă între 50 şi 150 de kilometri, în funcţie de raza de acţiune a armelor, iar retragerea va fi completă până la 1 martie. Această distanţă de 50-150 km în funcţie de rază de acţiune a armele este relativă, pentru a nu spune haioasă, dat fiind faptul că ''rebelii'' au doborât un avion aflat la 10 000 m. deasupra pământului, nu-i va împiedica nici distanta de 150 de km pentru a dobora alte ţine.

3. OSCE îşi va folosi flota de drone şi observatorii pe teren, precum şi imagini din satelit şi date radar, pentru a se asigura că ambele părţi respectă acordul. OSCE nu este o garanţie absolută în ceea ce priveşte retragerea armelor, a soldaţilor atât timp cât observatori OSCE au fost răpiţi/sechestraţi până acum de ''rebeli''.

4. Kievul şi rebelii vor negocia termenii privind viitoarele alegeri locale din zonele controlate de rebeli, ceea ce îi va aduce pe aceştia înapoi în cadrul legal ucrainean. În schimb, Kievul va adopta legislaţia pentru autoguvernare ce va fi acceptabilă pentru republicile autoproclamate. Cine va garanta bună desfăşurare a acestor egocieri? Moscova? Occidentul? sau din nou alte acorduri la Minsk? În plus, autoguverare nu înseamnă doar autonomie, ceea ce înţelege Kievul ci tocmai independenţa, ceea ce pretind ''rebelii'' şi implicit Moscova. Un alt fel de ''Republica Sovietica'' în coasta Europei.

5. Kievul va declara o amnistie generală pentru rebeli. Este o greşeală uriaşă, asta înseamnă să tolerezi crimanali în libertate pe proriul tău teritoriu. Cel puţin puteau avea pretenţia la un regim special, la exil, la ameda, la privarea de anumite drepturi. Însă aceşti asasini de elită din estul Ukrainei nu vor fi supuşi în nici un fel nici unei norme penale în comparaţie cu un amărât de hoţ din suburbiile Kievului care pentru că a furat un pui de gâscă riscă închisoarea.

6. Un schimb al tuturor prizonierilor trebuie să fie încheiat la cinci zile după retragerea completă. Cine garantează că aceşti prizonieri vor mai trăi după 15 februarie. Este o stipulaţiune utopică. Unde este Crucea Roşie? Cine a văzut asemenea observatori internaţionali în lagărele de prizonieri din Ukraina sau/şi Rusia?

7. Convoaielor de ajutoare umanitare li se va permite accesul complet la cei nevoiaşi din zonele afectate de confruntări, fiind asigurat un mecanism internaţional de funcţionare. Nici acest lucru nu este reglementat de o altă normă superioară căreia să i se supună Rusia şi Ukraina.

8. Kievul va restabili legăturile economice, plăţile sociale şi serviciile bancare în zonele separatiste, care au fost tăiate anterior în semn de răspuns la alegerile organizate de republicile autoproclamate. Guvernele acestora vor continua impozitarea şi plăţile pentru utilităţi, însă aceasta prevedere este subiectul unor viitoare negocieri. O primă normă realistă pentru ambele părţi, în condiţiile în care statul ukrainean doreşte să-şi păstreze suveranitatea asupra acestor teritorii, iar de partea cealaltă, ''rebelii'' doresc să trăiască şi ei la un anumit moment dat în condiţii normale.

9. După ce sunt organizate alegeri locale în regiunile Donetk şi Luhansk, Kievul va reinstaura controlul asupra graniţelor acestora cu Rusia. Tranziţia ar putea să dureze, din cauza nevoii unei reforme constituţionale complete în Ucraina. Graniţa cu Rusia poate glisa la orice moment din ce în ce mai mult spre vest - a se vedea anexarea Criemei, caz ce nu este adus în discuţie în acest document! Atât timp cât controlul Ukrainei asupra propriilor frontiere este condiţionat de schimbarea constituţiei sale atunci şi acest punct 9 devine caduc. Nu poţi impune/condiţiona controlul unui stat suveran asupra propriilor frontiere de propria organizare internă.

10. Toate trupele străine, armamentul greu şi mercenarii vor fi retraşi din Ucraina. Grupările armate ilegale vor fi dezmembrate, însă autorităţilor locale din Donetk şi Luhansk li se va permite să aibă unităţi de miliţie legale. Unde vor fi retraşi aceşti ''mercenari'' şi armament greu? Dacă nu greşim, conform dreptului internaţional aceşti oameni se fac vinovaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii. Miliţii ''legale''? Intr-unstat suveran? Imposibil de conceput un asemenea punct, situaţie care să mai fie şi garantată de statele occidentale. Care este rolul acestor miliţii de moment ce statul are propria sa poliţie?

11. Kievul va implementa o reformă constituţionala completă, până la sfârşitul anului, ceea ce va descentraliza sistemul politic ucrainean şi va acorda privilegii Donetkului şi Luhanskului. Privilegiile includ autodeterminarea lingvistică, libertatea de a numi procurori şi judecători, precum şi de a stabili legături economice cu Rusia. Un punct puţin mai realist decât precedentele însă cu anumite rezerve de rigoare. Să reţinem doar ca o reforma constituţională într-un stat de drept nu se realizeza doar în 10 luni. Să ne gândim doar la următorul lucru: cât timp  va avea la dispoziţie poporul ukrainean şi toate minorităţile sale naţionale să dezbată acest proiect constituţional? 10 zile?

12. Observatorii OSCE la alegeri vor supraveghea dacă alegerile locale în republicile autoproclamate se desfăşoară la standarde internaţionale. Probabil procedura exactă pentru alegeri este subiect al unor viitoare negocieri. Deci din nou alte negocieri. Pentru fiecare punct sunt necesare alte negocieri. Însă în ceea ce priveşte aceste alegeri se cuvine să întrebăm cine va finanţa desfăşurarea lor la standarde internaţionale? Dearece este limpede de înţeles că nici Ukraina şi nici ''rebelii'' nu pot suporta asemenea costuri.

13. Discuţiile în cadrul "grupului de contact" vor fi intensificate în diferite feluri. Acesta nu este un punct concret. El este de la sine de înţeles.  Este cât se poate de clar că Rusia nu se va înţelege niciodată pe cale diplomatică cu Ukraina. Ukraina fără sprijinul major al occidentalilor nu va face nimic. Practic un asemenea amendament este necesar oricărui acord între părţile care se întâlnesc de acum periodic la Minsk, deoarece aceste întâlniri vor dobândi un caracter de continuitate. Să ne aşteptăm aşadar şi la Minsk 3.

Negocierile-maraton pentru pace în Ucraina s-au încheiat cu un acord de armistiţiu. Însă, mare atenţie, acest acord se pare că încă nu a fost semnat de nimeni. Aşadar el nu are caracter de lege ci doar de proiect.

Nimic nou în ceea ce priveşte modul în care Rusia îşi respecte angajamnetele pe plan internaţional. Oare ce se întâmplă pe plan intern? probabil nimic diferit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu